Iisalmen Sanomien pääkirjoitus

Deffa voisi pelastaa monen ihmisen hengen

Mitä pitää tehdä, jos havaitset ihmisen, jolla on sydänpysähdys?

Yksi viime vuosina Suomessakin yleistynyt laite on puoliautomaattinen defibrillaattori, kansankielellä deffa, jolla pysähdyksissä oleva sydän saadaan käynnistettyä. Tätä ensiapuvälinettä osaa käyttää oikeastaan kuka tahansa, koska laite puhuu käyttäjälleen ohjeita.

Tällä hetkellä deffoja on Ylä-Savossa nihkeästi. Ainoat yleisökäyttöön tarkoitetut laitteet löytyvät ainoastaan Savonia-ammattikorkeakoulun Iisalmen tiloista. Monissa yhteisöissä ja yrityksissä laitteen hankintaa on kuitenkin jo mietitty.

Pieni Rautavaaran kunta on pistänyt deffojen hankinnassa hihat jo heilumaan. Kuntaan ollaan hankkimassa useampi laite, jotka sijoitetaan julkisiin tiloihin. SPR:n paikallisosasto järjestää kuntalaisille koulutusta. Pitkien etäisyyksien ja kohtuullisen ikääntyneen väestön kunnassa ratkaisu on varmasti oikea. Rautavaarasta kannattaa ottaa muidenkin mallia. Defibrillaattoreita pitäisi olla helposti saatavilla niin yleisillä paikoilla kuin yrityksissä.

Laitteen parin tuhannen euron hinta voi tuntua kovalta. Hinta on kuitenkin olematon, jos sillä pelastetaan yksikin ihmishenki.

Suomessa kuolee vuosittain tuhansia ihmisiä sairaalan ulkopuolella äkillisiin sydänpysähdyksiin. Esimerkiksi kammiovärinän ainoa pelastava hoito on viivyttelemättä aloitettu painelu-puhalluselvytys ja sydämeen annettu defibrillaatio. Tällä hetkellä sairaalan ulkopuolella sattuneesta sydänpysähdyksestä selviää vain muutama prosentti ihmisistä. Nopealla defibrillaatiolla monen ihmisen elämä pitenisi huomattavasti.

Varsinkin näillä harvaan asutuilla leveyksillä olisi äärimmäisen tärkeää, että laitteita on helposti saatavilla. Muissa Pohjoismaissa asiaan on tartuttu Suomea nopeammin.

Lähde: Iisalmen Sanomien www-sivut, luettu 10.7.2014. Saatavilla sähköisesti osoitteessa http://www.iisalmensanomat.fi/mielipide/artikkelit/deffa-voisi-pelastaa-monen-ihmisen-hengen/817761

Pyydä tarjous defibrillaattorista!

Nimi (pakollinen)

Olen
YritysasiakasYksityisasiakas

Minua kiinnostaa ensisijaisesti laitteen
OstoVuokraus/leasing kuukausimaksulla

Sähköposti (pakollinen)

Puhelin (pakollinen)

Paikkakunta (pakollinen)

Viesti (vapaaehtoinen)