Kokkola -lehti 16.4.2014

Maallikkodeffa ohjaa käyttäjää selvällä suomella

kokkolalehti16042014
Calle Westmarck (vas.), Veli-Matti Haarala, Jaakko Ojala, Virpi Virkkala ja Mari Himanka toivovat, ettei defibrillaattoria tarvita koskaan. – Mutta laite ja koulutettu henkilökunta on hyvä varalta. Kuva: Maisa Järvelä

Maallikkodefibrillaattorit ovat levinneet Suomessa moniin kauppakeskuksiin ja julkisiin tiloihin. Kokkolassa laite löytyy muun muassa Prismasta, hotelli Kaarlesta ja Vesiveijarista. Prismajohtaja Veli-Matti Haarala ja kehityspäällikkö Jaakko Ojala kertovat, että KPO on hankkinut laitteet kaikkiin neljään Prismaansa, yhdelle ABC:lle ja kahteen hotelliinsa.

– Ainakaan Kokkolassa ei ole vielä ollut niille käyttöä – onneksi, Ojala toteaa. Prisman palvelupäällikkö Virpi Virkkala toteaa, että kerran laite otettiin kotelostaan jo pois. – Sitä ei kuitenkaan lopulta jouduttu käyttämään. Vesiveijarissa defi brillaattori on ollut kolmisen vuotta. Hallipäällikkö Kaija Heinua toteaa, että toistaiseksi ei laitteelle ole ollut käyttöä.
– Meillä kaikki valvojat ja moni muukin henkilökunnasta on koulutettu käyttämään laitetta. Tuoreimman päivityksen taitoihimme saimme joulun alla.

Defibrillaattorin eli deffan käyttöön on Prismassa koulutettu henkilökuntaa siten, että aina on työvuorossa joku laitteen hallitseva. Koulutusta on Ojalan mukaan tarkoitus jatkaa laajemmalle joukolle ja samoin syventää jo opittuja taitoja. – Laitteesta ei ole hyötyä, jos ei ole taitoa ja erityisesti rohkeutta käyttää sitä. Sinänsä deffan käyttö on yksinkertaista. Laite analysoi itse potilaan rytmin ja antaa iskun vain, mikäli autettava sitä tarvitsee. Defibrillaattori ohjaa käyttäjää suomenkielisin ääniohjein toimimaan oikein.

Defi brillaattori palauttaa sydämen rytmin sähköiskun avulla. Laite lähettää voimakkaan lyhytaikaisen sähköimpulssin potilaan sydämen läpi. Sähköimpulssi pysäyttää sydämen hetkellisesti, minkä jälkeen sinussolmuke käynnistää normaalin sydämen rytmin.
Kokkolan sydänyhdistyksen Calle Westmark toivoo, että kauppakeskuksessa sijaitsevan apteekin ammattiväkeä hyödynnettäisiin myös
mahdollisessa sairaustapauksessa. Kokkolan Keskusapteekissa työskentelevä terveydenhoitaja Mari Himanka lupaa apua apteekista löytyvän. – Osa henkilökunnastamme on käynyt koulutuksen ja halua osallistua niihin löytyy. Ojala lupaa, että tulevista koulutuksista informoidaan apteekin henkilökuntaakin. – Tärkeää on, että aina löytyy tarvittaessa apu. Myös muissa mahdollisissa sairauskohtauksissa asiantuntijan apu on tervetullutta.

Rohkeus elvytykseen – on se sitten painelu-puhalluselvytystä tai defibrillaattorin käyttöä – on Westmarkin mukaan tärkeä.
– Ensimmäiset minuutit ovat potilaan hoidossa ratkaisevimmat, suorastaan elintärkeitä. Jokainen viiveminuutti heikentää sydänpysähdyspotilaan henkiinjäämisen todennäköisyyttä. Westmark on kiitollinen, että KPO on laitteita hankkinut ja että valmiutta ensihoitoon löytyy kauppakeskuksesta.

Lähde: Kokkola -lehti 16.4.2014, sivu 26. Toimittaja: Maisa Järvelä

Pyydä tarjous defibrillaattorista!

Nimi (pakollinen)

Olen
YritysasiakasYksityisasiakas

Minua kiinnostaa ensisijaisesti laitteen
OstoVuokraus/leasing kuukausimaksulla

Sähköposti (pakollinen)

Puhelin (pakollinen)

Paikkakunta (pakollinen)

Viesti (vapaaehtoinen)