Pohjalainen 6.5.2013

Sydän ei pysähdy edes ostoksilla

Defibrillaattoreita eli sähköiskuja sydämeen antavia laitteita kaupitellaan kauppakeskuksiin ja kouluihin
Pohjalaisen artikkeli

JAANA MATTILA
VAASA Nainen sai sydänkohtauksen Helsingin rautatieasemalla pari vuotta sitten. Vartija haki defibrillaatiolaitteen ja elvytti naisen. Tai laite elvytti.
– Naishenkilö on toipunut sydänpysähdyksestä hyvin, kehuu sähkövempainta esittelevä Merplastin toimitusjohtaja Marko Parviainen. Hän kävi markkinoimassa defibrillaatiolaitetta eli sydänpysähdyksen elvytyskonetta suurten kauppojen ja kauppakeskusten sekä oppilaitosten edustajille Vaasassa. Laitteita tarjotaan julkisiin paikkoihin, joissa käy paljon ihmisiä – ja sydänpysähdyksiä voi tulla enemmän.

Vaasan sairaanhoitopiirin osana on toimia hankkeessa konsulttina, asiantuntijana. Sairaanhoitopiirissä ollaan tyytyväisiä ”kansalaisdefibrillaatiohankkeeseen”. – Mitä nopeammin defibrillaattoria käytetään, sen parempi, toteaa sairaanhoitopiiriä edustava ensihoitopäällikkö Risto Vesanto.

Parviaisen mukaan maallikkodefibrillaattoreista on vahva tutkimusnäyttö maailmalta. Niistä on ollut merkittävää hyötyä sydänkohtauksista selviytymisille. Toimitusjohtajalla on esittää vakavia lukuja. Vaasan seudulla sydänperäisen äkkikuoleman uhreja on vuodessa satoja. Äkillisissä sydänpysähdyksissä ensimmäiset minuutit ovat elintärkeitä.
– Jokainen viiveminuutti heikentää selviytymistä, Parviainen sanoo.

Harvemmin sydänkohtauksen saaneen ympärillä on heti sairaanhoitohenkilökuntaa laitteineen. Maallikkodefibrillaattoria voi kuitenkin käyttää kuka tahansa,
eikä sen käyttö vaadi koulutusta. Laite tarkoittaa käytännössä seinäkaappia, josta avun antaja käy hätätilanteessa hakemassa salkun näköisen laitteen. Kun laite on poistettu kaapista, sireeni alkaa soida. Hälytysääni kuuluu Parviaisen mukaan kauas eli kaikki lähistöllä olevat tietävät, että jotain on vialla. Lisäksi vartijalle lähtee puhelimella tieto, että defibrillaattori
on poistettu kaapista. Laitteen voi viedä vaikka ostoskeskuksesta ulos.
Kun defibrillaattorisalkun aukaisee, elvyttäjää opastaa ääni. Salkusta löytyy muoviset tarrat, jotka laite neuvoo laittamaan sairaskohtauksen saaneen paljaalle iholle.

Laite arvioi itse, tarvitseeko potilas ”sähköiskuja” ja myös antaa ne tarralappujen kautta. Laite opastaa käyttäjää myös avun hälyttämisessä ja peruselvytyksen suorittamisessa. – Tällä ei pysty tekemään vahinkoa, Parviainen vakuuttaa. Vartijat, vahtimestarit ja kauppakeskusten henkilökunta saavat hänen mukaansa laitteen käyttöön silti koulutuksen.

Ruotsissa maallikkodefibrillaattoreita on 7 000, Tanskassa 8 000 ja Suomessa 100. Suomessa laitteet ovat vielä uusi juttu. Parviaisen mukaan syynä on tiedon puute. Merplast on myynyt laitteita muun muassa Pohjois-Savoon, Keski-Suomeen ja Pirkanmaalle. Julkisen defibrillaatiorekisterin mukaan Vaasassa on jo kaksi laitetta, Westenergyllä ja Meripelastusseuralla. Parviainen toteaa, että laitteita voi olla enemmänkin, mutta niitä ei ole rekisteröity.
Tieto olisi kuitenkin tarpeellinen viranomaisille.

Pyydä tarjous defibrillaattorista!

Nimi (pakollinen)

Olen
YritysasiakasYksityisasiakas

Minua kiinnostaa ensisijaisesti laitteen
OstoVuokraus/leasing kuukausimaksulla

Sähköposti (pakollinen)

Puhelin (pakollinen)

Paikkakunta (pakollinen)

Viesti (vapaaehtoinen)