Tikkurilan tapaus ei poikkeus – maallikot elvyttäneet kymmeniä defibrillaattoreilla

Tikkurilan tapaus ei poikkeus – maallikot elvyttäneet kymmeniä defibrillaattoreilla

Irina Vähäsarja
HELSINGIN SANOMAT

Maallikkokäyttöön tarkoitettujen elvytyslaitteiden eli defibrillaattorien avulla on pelastettu Suomessa jopa useita kymmeniä ihmishenkiä.

Ammattikorkeakoulu Laurean Tikkurilan-toimipisteen henkilökunta käytti perjantaina sydänpysähdyksen hoitoon tarkoitettua defibrillaattoria sairauskohtauksen saaneen miehen auttamiseen.

Henkilökunta alkoi elvyttää laitteen avulla koulun aulan lattialle lyyhistynyttä miestä, ja tämän sydän alkoi elvytyksen ansiosta jälleen lyödä. Tämän jälkeen mies vietiin lääkärihelikopterilla sairaalaan.

Myös Tuurin kyläkaupassa oli viime viikonloppuna vastaava tapaus, jossa vartijat elvyttivät sydänkohtauksen saaneen asiakkaan defibrillaattorin avulla.

Puoliautomaattisia defibrillaattoreita on ollut myynnissä runsaat kymmenen vuotta. Lääketieteen tohtori Heini Harve-Rytsälä arvioi Helsingin Sanomissa viime keväänä, että laite on auttanut jo kymmenien henkien pelastamisessa.

Defibrillaattorit neuvovat käyttäjäänsä, joten niitä voivat käyttää muutkin kuin koulutettu hoitohenkilökunta.

Elvytyslaitteita on muun muassa kauppakeskuksissa, rautatieasemilla, uimahalleissa ja työpaikoilla. Harve-Rytsälä arvioi keväällä, että laitteita on eri puolilla maata jo yli tuhat, mutta niiden sijaintia kartoittavaan vapaaehtoiseen rekisteriin laitteita oli tuolloin ilmoitettu vasta sata.

Ensi vuoden alusta lähtien jokainen Suomen Punaisen Ristin ensiapukoulutuksen peruskurssille osallistuva saa opastuksen myös defibrillaattorin käyttöön. Nykyisin sen käyttämistä opetetaan jatko- ja kertauskursseilla.

Laite antaa sähköiskuja, jotka ohjautuvat sydänlihakseen elektrodin kautta. Laite tunnistaa automaattisesti sellaiset sydämen häiriötilat, joiden hoitoon sähköiskuja voi antaa.

Defibrillaattori opastaa käyttäjää ääni- ja valomerkkien avulla. Oikein käytettynä siitä ei ole vaaraa auttajalle tai autettavalle.

Lähde: Helsingin Sanomat 25.10.2013
Linkki artikkeliin: http://www.hs.fi/kotimaa/a1382674016305
Luettu 18.11.2013

Pyydä tarjous defibrillaattorista!

Nimi (pakollinen)

Olen
YritysasiakasYksityisasiakas

Minua kiinnostaa ensisijaisesti laitteen
OstoVuokraus/leasing kuukausimaksulla

Sähköposti (pakollinen)

Puhelin (pakollinen)

Paikkakunta (pakollinen)

Viesti (vapaaehtoinen)