Vaasan defibrillaattorihanke

LEHDISTÖTIEDOTE

20.6.2013
Julkaisuvapaa heti

Vaasasta sydänturvallinen kaupunki – neuvovia maallikkodefibrillaattoreita tulee useisiin kohteisiin

Vaasassa toukokuun alussa aloitetun maallikkodefibrillaatio-hankkeen myötä laitteita sijoitetaan ensimmäisessä vaiheessa useisiin julkisiin tiloihin. Hankkeen toinen vaihe käynnistyy heti elokuun alussa.

Äkkikuoleman syynä on useimmiten akuutti sydäninfarkti ja sen laukaisema kammiovärinä. Joka vuosi Suomessa kuolee yli 5000 henkeä sairaalan ulkopuolella äkilliseen sydänpysähdykseen. Kammiovärinän ainoa pelastava hoito on viivyttelemättä aloitettu painelu-puhalluselvytys ja sydämeen annettu defibrillaatio.

Tuloksellinen elvytys vaatii, että defibrillaattori pitää saada nopeasti potilaan luokse. Sydänpysähdyksen havaitsemisesta siihen, että ensivaste ja ambulanssi henkilökunta ovat paikalla menee lähes aina yli viisi minuuttia. Jo kuuden minuutin kohdalla ennuste on lähes nolla, jos paineluelvytystä ei ole aloitettu. Sydänpysähdyksestä selviytyminen on Suomessa sairaalan ulkopuolella vain 2-5%. Jos defibrillaation nopeutta
onnistutaan kehittämään, pystytään ihmishenkiä pelastamaan ja
onnistuneissa elvytyksissä vähentämään aivovaurioiden määrää. Jos
defibrillaatio voidaan suorittaa maallikon toimesta 3-5 minuutin kuluessa sydänpysähdyksestä, selviytyminen on jopa 49-74%.

Vaasan sairaanhoitopiirin konsultoimana kuopiolainen Merplast Oy on käynnistänyt hankkeen, jolla se parantaa sydänelvytysvalmiutta Vaasan alueella. Ensimmäisessä vaiheessa laitteita sijoitetaan Keski-Pohjanmaan Osuuskaupan Prisma-hypermarketteihin (4kpl) sekä Vaasan ABC-asemalle, Vaasan Yliopistolle (2kpl), Vaasan keskustan Citymarkettiin ja SÖFUKn toimesta ruotsinkielisen ammattiopiston Vanhan Vaasan Campus Kungsgårdeniin. Laitteet merkitään selkeästi ja ne sijoitetaan helposti saataville valvottuun säilytyskaappiin.

Maallikkodefibrillaatorilla ei voi aiheuttaa haittaa, koska se antaa iskun vain, mikäli se on autettavalle tarpeen. Käyttäjä asettaa maallikkodefibrillaattorin liimaelektrodit autettavalle ja laite opastaa auttajaa selkeillä äänikomennoilla. Hankkeessa kohteiden henkilökunta ja vartijat koulutetaan käyttämään laitteita. Nykyisin myös Suomen Punainen Risti esittelee maallikkodefibrillaattorin EA1 –kurssilla, joten auttaja
voi olla myös sivullinen henkilö.

Ruotsissa julkisesti sijoitettuja laitteita on arviolta 7000 ja Tanskassa lähes 8000. Suomessa laitteiden määrässä ollaan vielä huomattavasti jäljessä naapurimaita. Laitteiden määrä on kuitenkin lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina ja tutkimusnäyttö niiden merkityksestä sairaalan ulkopuolisen sydänpysähdyksen hoidossa on vahvaa.

Tavoitteena on lisätä maallikkodefibrillaattoreiden määrä myös Vaasan alueella sellaisissa vilkkaasti liikennöidyissä kohteissa, joihin ammattiavun saapuminen kestää ja joissa sydänpysähdyksen todennäköisyys on kohtuullisen suuri. Muualta Suomesta on tiedossa jo useita onnistumisia maallikkodefibrillaattoreilla ja onnistumisten ansiosta sydänpysähdyksen kokeneen ihmisen elämä on voinut jatkunut normaalina.

Hankkeeseen liittyvien laitteiden lisääminen useisiin muihin kohteisiin jatkuu elokuun aikana.

Lisätiedot:

Ylilääkäri Taneli Väyrynen: Taneli.Vayrynen@vshp.fi
Puh. 06 – 323 1319

Toimitusjohtaja Marko Parviainen: marko.parviainen@merplast.fi
Puh. 010 – 279 2601

Pyydä tarjous defibrillaattorista!

Nimi (pakollinen)

Olen
YritysasiakasYksityisasiakas

Minua kiinnostaa ensisijaisesti laitteen
OstoVuokraus/leasing kuukausimaksulla

Sähköposti (pakollinen)

Puhelin (pakollinen)

Paikkakunta (pakollinen)

Viesti (vapaaehtoinen)